EN
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Dişlerimin Rengini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Bazı kişilerin dişleri doğuştan daha sarıdır. Bazılarının dişleri ise, yaş ilerledikçe sararır. Ayrıca doğal diş renginiz, birçok faktörden etkilenebilir. Yüzey lekeleri (diş hekimleri tarafından dış lekeler olarak adlandırılırlar) ve renklenme, aşağıdakilerden kaynaklanabilir:

Tütün (sigara içmek veya tütün çiğnemek)
Kahve, çay veya kırmızı şarap
Kiraz ve böğürtlen gibi yüksek pigment oranına sahip gıdalar yemek
Plağın sertleşmesi sonucu tartar oluşması
İç lekeler (diş hekimleri tarafından iç lekelenme olarak adlandırılırlar) aşağıdakilerden kaynaklanabilir:
Dişlerin oluşumu sırasında antibiyotik (tetrasiklin) tedavisi
Yaşlanma sürecinde dişlerin sararması veya grileşmesi
Diş sinirinin ölmesine neden olabilecek diş travmasının dişe kahverengi, gri veya siyah bir renk vermesi
Dişlerin oluşumu sırasında (doğumdan itibaren 16 yaşına kadar) aşırı florür tüketiminin, dişlere “benekli” bir görünüm vermesi

Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?

Diş hekimi tarafından yapılan temizleme , gıda ve tütünden kaynaklanan dış lekelenmeleri çıkarır. Ayrıca, beyazlatıcı bir diş macununun kullanılması, diş hekimi ziyaretleri arasında bu yüzey lekelerinin çıkarılmasına yardımcı olabilir. Eğer lekeler uzun yıllardır mevcutsa, bu inatçı dış lekeleri çıkarmak için, profesyonel olarak dişlerinizi beyazlatmanız gerekebilir. İç lekeler, beyazlatma, dolgu veya kaplama (kuronla) düzeltilebilir. Bu yöntemlerden her biri güvenli ve etkiliyken, diş hekiminiz dişlerinizin durumu ve elde etmek istediğiniz sonuçlara bağlı olarak sizin için uygun olan tedaviyi tavsiye eder. Diş hekiminizin dikkat edeceği konular şunlardır:
– Lekelenme derecesi ve tipi
– Ne kadar diş yapısının mevcut olduğu (Diş şeklinin değiştirilmesi gerekiyor mu?)

Beyazlatma Nasıl Uygulanır?

Beyazlatma ya diş hekiminin muayenehanesinde ya da diş hekiminiz tarafından verilen bir sistem kullanılarak, evde yapılabilir. Her iki yöntemde de, lekeyi oksitleyen diş ağartıcı jeller kullanılır. Beyazlatma işlemi sırasında dişlerde hassasiyet olması normaldir.

Evde Diş Beyazlatma

Günümüzde evde diş beyazlatma daha popüler bir yöntemdir. Diş hekiminiz, çenenizin ölçüsünü alarak bir plak yapar. Bu plak evde beyazlatıcı jel ile doldurarak günde iki saate kadar veya iki hafta boyunca geceleri kullanılır. Günümüzde diş hekimleri tarafından önerilen birçok beyazlatma seti % 10-15 karbomid peroksit solüsyonunu içerir. Diş hekiminizin denetimi altında yapıldığında evde diş beyazlatma çok etkili olabilir.

Diş Hekimi Muayenehanesinde Diş Beyazlatma

Fazla yaygın olmayan ve daha pahalı olan bu işlem, her ziyarette 30 dakika ya da bir saat kadar sürer ve istenen beyazlığa ulaşmak için birkaç kere randevu almak zorunda kalınabilir. Ağzınızı korumak için dişetlerinize jel benzeri bir madde uygulanabilir ve diş boynunun etrafına lastik “koruyucu” yerleştirilebilir. Daha sonra, dişlerinize oksitleyici bir beyazlatma solüsyonu uygulanır. Bazen, beyazlatma ajanının etkinleştirilmesine yardımcı olmak için beş dakika aralıklarla özel bir ışık kullanılır.

https://yigitdis.com/wp-content/uploads/2023/04/yigit_logo_beyaz.png

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

bt_bb_section_top_section_coverage_image