Diş implantları yerleştirildiği bölgedeki kemik dokusu, çiğneme fonksiyonuna katkıda bulunduğu için o bölgedeki kemik kaybı önlenir. Bu ne demektir? Normalda bir dişiniz çekildiğinde çekilen bölgedeki kemik dokularında erime olur. Bu istemediğimiz bir fizyolojik erimedir. Şayet diş çekildikten hemen sonra o bölgeye implant uygulanırsa bu kemik kaybı oluşmaz. Böylece o bölgede kemik kaybı olmadığı için dişeti çekilmesi de görülmez ve estetik olarak çok daha mükemmel sonuçlar oluşur. Çekim bölgesindeki kemiğin miktarını koruyan implanttan başka herhangi seçenek yoktur. İmplantın en büyük özelliklerinden biri ise bitişik dişlerde hiçbir işlem yapılmamasıdır. Normalde size sabit bir köprü yapılırken boşluğa komşu iki dişiniz de kesilmek zorundadır. İmplantlar sadece çekim boşluklarına yapılır ve yan iki dişe hiç dokunulmaz.
İmplant tedavileri iki aşamadan oluşur. Cerrahi aşaması ve üst yapı aşaması. İmplantlar cerrahi ile yerleştirildikten sonra ortalama 2 ila 4 ay beklenir. Bu bekleme süresi “osteointegrasyon” denilen implantın çene kemiğiyle biyolojik olarak kaynaşması için gerekli olan süredir. Bu süre geçtikten sonra ikinci aşama olan üst yapım aşaması ise ortalama bir haftada tamamlanır.
Tüm dünyada ve ülkemizde implant konusunda eğitim almış dişhekimleri yaparlar. İmplant eğitimleri çeşitli kurslarla veya üniversite tabanlı eğitimlerle verilir. İmplant çok titiz ve detayları olan bir konudur.Eğitimde süreklilik gerektirir. Ülkemizde implantları başarıyla yapan birçok dişhekimi mevcuttur. İlgili dişhekimleri bu eğitimleri yurtdışında veya ülkemizde de alarak kendilerini geliştiriler. Artık implantlar genel dişhekimliğinin ayrılmaz bir parçasıdır. İmplant yaptırmak istediğinizde değerlendirmeniz gereken diğer bir konu ise sterilizasyonun tam sağlanmasıdır. Başarılı bir ekiple ve steril bir ortamda yaptıracağınız implantları çok uzun yıllar kullanacağınızdan kuşkunuz olmasın.
Diş implantları local anestezi altında çene kemiğine yerleştirilirler. Bu nedenle operasyon sırasında ağrı duymazsınız. Operasyondan 3-4 saat sonra anestezinin etkisi geçtiğinde ağrı hissedebilirsiniz. Bu ağrı düzeyi kişiden kişiye değişebildiği gibi öyle dayanılmayacak ağrılar şeklinde değildir. Tabi bu ağrıları azaltmak için doktorunuz size ağrı kesici yazacaktır.
İmplant yerleştirilecek bölgede çene kemiğinizin zayıf ise bu kısımlara yapay kemik tozları (kemik greftleri) yığılır. Bu yapay kemik zerrecikleri ortalama 6 ay içinde gerçek yapıda kemiğe dönüşür. Ayrıca ağzın başka bir bölgesinden alınacak kemik parçası implant yapılacak çene bölgesine konularak da kemik güçlendirilebilir.
Bazı organ nakillerinde olduğu gibi vücudun bunlara karşı antijen üretip reddetmesi mümkün değildir. İmplantlar organizma için herhangi bir yan etkisi olmayan titanyum materyalinden yapılmıştır. İmplant bazı sebeplerle kemikle kaynaşamayıp düşebilir. Hekiminiz yerine yeniden implant yerleştirecektir.
Diş implantının başarısı, implantın yerleştirileceği yerde ne kadar kemik miktarı olduğuna bağlıdır. Kemiğin miktarında ve kalitesindeki azalma dişeti problemleri, enfeksiyon ya da travma gibi bir çok faktöre bağlıdır. Fakat bugünkü tekniklerle biz dişhekimleri kemiğin genişliğini ve yüksekliğini artırabiliriz.Bazı özel tekniklerle kemik yıkım bölgeleri ve anatomik boşluklar(sinüs gibi) doldururulur böylece implantın oturacağı yer hazırlanmış olur. Operasyondan önce klinik muayene ve röntgenleriniz değerlendirilerek kemik greftlerine ihtiyacınız olup olmayacağı söylenir. Bu çok önemli bir konudur. Kemik greftleri olarak genelde doğal, sentetik ya da ikisinin karışımı olan materyaller kullanılır. Genelde çok küçük miktarlarda ihtiyacımız olur. Hastaya yine operasyon öncesi yaklaşık ne kadar kullanılacağı ve fiyatı hakkında bilgi verilmelidir. Yapay ya da doğal kemik greftleri kemik miktarını artırmada kullanılan en güvenilir ve etkili yoldur. Çekim bölgesindeki kemiğin miktarını koruyan implanttan başka herhangi seçenek yoktur. İmplantın en büyük özelliklerinden biri ise bitişik dişlerde hiçbir işlem yapılmamasıdır. Normalde size sabit bir köprü yapılırken boşluğa komşu iki dişiniz de kesilmek zorundadır. İmplantlar sadece çekim boşluklarına yapılır ve yan iki dişe hiç dokunulmaz.
Bir dişinizi kaybettiğinizde hemen yanında yer alan diğer dişler kısa bir süre sonra hareket etmeye başlayacak ve kaybolan dişin yerine doğru kaymalar oluşacaktır. Bu durum özellikle ağızın yan ve arka bölgesinde yer alan dişlerde daha rahat oluşmaktadır. Bunun yanı sıra alt ve üst dişler çiğnemeyi gerçekleştirmek için birbirlerine ihtiyaç duyarlar. Fakat dişlerden biri kaybolduğunda karşıt çenedeki aynı bölgedeki diş eksik kalan dişin yerine doğru uzamaya başlar. Bu oluşumlar son derece önemli sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Dişler kaymaya, hareket etmeye başladığında yukarı veya aşağıya doğru eğimlerinde de sapmalar oluşmaya başlar. Böyle bir durumda alt ve üst dişlerin birbirleriyle olan konumları ve açıları değişmeye başlayacaktır. Bazen çene eklemleri problemlerine ve ağrılara sebebiyette verebilmektedir. Kaymalara bağlı diğer bir olası sonuç ise dişlerin çene kemiğine 90 derece olması gereken konumlarında saplamalar oluşmasıdır. Normal çiğneme esnasında dişlerden çene kemiğine daha fazla bir basınç uygulanacaktır. Sonuçta çene kemiğinin o bölgelerinde kemik erimesine ve daha önceden sağlıklı olan dişlerinde kaybına sebep olabilmektedir. Kaymalar sonucunda oluşan boşluklar temizlenmesi güç alanlar da yaratacaktır. Bu diş plağı ve tartarların oluşması için uygun bir ortam yaratabilir. Sonuçta diş eti hastalıkları ve beklenmeyen yerlerde çürük oluşması için bir zemin hazırlar. Normalden daha farklı ve çalışılmasi zor yerlerde oluşan çürükler ise daha zor tedavi edilmektedir. Sonuçta kaybedilen bir diş sebebiyle diğer dişler de hareket etmeye başlamakta, olumsuz etkilenmekte ve bir süre sonra yapay bir dişin yerleştirilmesi de güçleşmektedir. Birçok durumda uzun süren ortodontik tedaviler ve implant tedavileri sonrası ancak yapay dişler konularak bir tedavi yoluna gidilebilmektedir. Bu nedenlerle kaybolan dişlerin yerine köprü ya da implant yapılmalıdır.