Ortodonti dişlerdeki çapraşıklıkları, çene gelişim bozukluğu ve kapanışla ilgili problemleri düzelten bir daldır. Düzgün sıralanmış dişler ısırma, çiğneme ve konuşma fonksiyonlarının yanı sıra fiziksel görünümü de olumlu yönde etkiler. Sağlıklı dişetleri ve ideal sıralanmış dişler diş estetiğinin temelini oluşturur.
Ortodontik tedaviler sonucu ;
Yetişkinler için Ortodonti
Ortodontik tedaviler her yaş grubunda yapılabilir.Yetişkin bir hastada ortodontistin dikkat edeceği nokta periodental dokular denilen diş çevresindeki dokuların sağlıklı olmasıdır. Gerçi bu kural çocuk ya da genç ortodontisi için de gereklidir.
Yetişkin hastalarda iskeletsel problem dediğimiz alt ya da üst çenenin birbiriyle uyumu bozuk olduğu durumlarda örneğin alt çene normalden daha ilerde olduğu durumlarda sadece ortodonti yeterli bir tedavi yöntemi değildir. Böyle durumlarda çene operasyonları da gerekir.
Çocuklar için Ortodonti
Çocuklarda Ortodontik tedaviler sadece tüm süt dişleri değiştikten sonra başlamaz. Süt dişlerinin ağızda olduğu dönemlerde de yapılan ortoodntik tedaviler vardır. Çocuğunuzun hangi dönemde ortodontik tedaviye başlaması gerektiğine ortodontistiniz karar verecektir. Ancak bu kritik dönemleri kaçırmamak için 6 ayda bir çocuğunuzu dişhekimine götürmenizde fayda var. Erken alınan önlemler ileride olabilecek büyük sorunları önlemede etkindir.
Genelde 7 yaşlarında, ilk büyükazıların çıktığı dönemde, çocuğunuzun çene gelişimi ile ilgili ya da kapanışla ilgili problemlerin olup olmayacağı yönünde muayene yapılır. Tedaviye başlanması gerektiğinde, tedavi çene gelişimine ya da alttan gelen sürekli dişlere rehberlik eder.
Erken Yaşlarda Ortodondik Tedavinin Önemi
Çocuğumun İlk Tedavi Aşamasını Yaptırmasam Ne Olur?
Çocuğunuzun iki aşamalı tedaviye ihtiyacı olup olmayacağına ortodontisti karar verecektir. Her çocuğa iki aşamalı tedavi yapılmaz. Ancak iki aşamalı tedaviye ihtiyacı var ise ve çocuğunuz ilk dönemi kaçırdıysa, çene gelişimi ile ilgili müdahaler ilerki dönemlerde oldukça sınırlıdır. İleri yaşlarda yapılan ortodontik tedaviler diş dizimine yöneliktir. Çocuğunuzun çene gelişimi ile ilgili problemi var ise, yetişkin dönemde ancak çenelere operasyonla müdahale edildiğinden ilk aşama tedavileri oldukça önemlidir.
Çenelere müdahale dönemi, genelde ergenlik çağına girmeden, büyüme gelişiminin pik yaptığı dönemde ya da hemen ondan önceki dönemdir. Ortodontistiniz hangi döneme çene gelişimine müdahale edeceğini size söylemek için el-bilek filmi ister. El-bilek filmi çocuğunuzun büyüme gelişimin hangi döneminde olduğu hakkında ortodontistinize bilgi verir.
Çocuklarda erken ortodontik tedavi denilen ilk faz ortodontik tedavinin amacı; alt ve üst çenenin birbiriyle, yüz iskeletiyle ve sürekli diş dizimiyle uyumlu gelişimini sağlamaktır.
Çocukların büyüme dönemlerinde genetik, doğumsal ya da bazı yanlış alışkanlıklar sonucu (parmak emme, uzun dönemde emzik emme, yanlış yutkunma gibi…) çene gelişim bozuklukları görülebilir. Alt ve üst çene ya tek tek ya da birlikte, çok fazla büyüyebilir ya da küçük gelişim sergileyebilir. Ortalama 6-7 yaşlarında çene gelişim problemleri ya da farklılıkları anlaşılabilir.
İlk faz tedavi hareketli apareylerle yapılır. Erken dönemde çene gelişim problemlerin tedavi edilmesi, yetişkin dönemdeki cerrahi müdahalelere ihtiyaç duyulmasını engeller.
Ölçüler, röntgen kayıtları ve fotoğraf kayıtları klinik muayene ile birlikte değerlendirilerek, hangi yaşlarda çenelere müdahale edilmesi gerektiği belirlenir. Süt dişi gelişimini takip etmek, hangi aşamada süt dişinin ağızda kalmasını sağlamak ya da zamanında düşemeyen süt dişlerini çekmek ve diğer tüm çene gelişimini takip etmek için, çocuğunuzda hiçbir problem olmasa dahi 6 ayda bir ortodontiste götürmenizde fayda vardır.
Birinci Fazdan Sonra Diş Gelişiminin Gözlenmesi
Çene gelişimine müdahale edilen ilk fazdan sonra çocuğunuz kontrol altına alınır. Çocuğunuzun 2. faz tedaviye ihtiyaç duyup duymayacağı belli aralıklarla gözlemlenir. 2. faz, sürekli dişlerin çıktığı dönemde yapılır. Bu dönemde çocuğunuzun dişleri eğri çıkmışsa sabit ortodontik tedaviye geçilir. Şeffaf ya da metal braketler dişerin üzerine yapıştırılır ve üzerlerinden yine şeffaf ya da gri bir tel geçer.
Çocuğumun İkinci Tedavi Aşaması Nedir?
İlk aşamalı hareketli apareyli tedavi ile çocuğunuzun istenilen çene-yüz ilişkisi sağlanmıştır. Şimdi dişlerin dudak,yanak,dil ve birbirleriyle uyumlu biçimde dizilmesi dönemidir. Bu dönemde uygun bir estetik ve güzel bir gülümseme ve fonksiyon için dişlerin dizilmesi gerekir. Şeffaf ya da metal sabit braketlerle veya şeffaf hareketli plaklarla (clear aligner, invisalign yöntemleri gibi…) sürekli dişlere uygulanan tedavidir.
Bu aşamadan sonra ise tüm ortodontik tedavilerde olduğu gibi pekiştirme aşaması denilen son aşamaya geçilir. Artık çocuğunuzun ortodontik tedavisi bitmiştir. Pekiştirme aşamasında dişlerin dile bakan iç tarafına ince sabit tel yapılır ya da hareketli şeffaf plaklar verilir. Pekiştirme aşaması bazı literatürlerde tedavi süresinin iki katı kadar olması gerektiği, son bilgiler ise bu sürenin sınırsız olduğu yönündedir.
Tel Takılmadan Ortodonti (Clear Aligner)
Şeffaf Plaklarla Ortodonti Tedavisi Şeffaf plaklarla dişlerin düzeltildiği tekniktir. Clear-aligner tekniği genelde ;
İçten Takılan Tellerle Ortodonti
İçten takıldığı için ortodontik tedavi yaptırdığınız belli olmaz. Bilgisayar teknolojisi kullanılarak özel laboratuarlarda hazırlanan braketler dişlerin ağız içine bakan yüzeylerine yerleştirilir. Ülkemizde çok aktif yapılmamaktadır. Tedavi ücreti dıştan takılan braketlere göre 2 katıdır. Uygun vakalarda ideal bir tedavi yöntemidir. Kişiye özel uygulanan braketlerle estetik beklentisi yüksek olan hasta grupları için idealdir.