EN
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Zirkonyum Nedir?

Günümüzde her geçen gün artan estetik talepler ile birlikte ağız içinde belirli bölgelerde kullanılan materyallerin de estetik olmasına özen gösterilmeye başlanmıştır. Bu amaçla uzun yıllar metal destekli porselenler kullanılmıştır. Yalnız, bu sistemlerde ışık geçirgenliğinin olmamasından kaynaklanan doğal görünümün sağlanamaması ve zaman zaman kişide alerjik vakalara neden olması ile beraber zamanla diş etlerinde grileşmelere neden olmalarından dolayı yeni alternatifler aranmaya başlanılmıştır. Bilinen klasik diş restorasyonlarında yıllarca porselen diş altına metal destekli altyapılar kullanılmakta idi. Bu metal altyapının zamanla diş etlerine, diş dokusuna, kişinin genel vücut sağlığına ve estetik görüntüye verdiği olumsuz etkiler söz konusu olduğundan metal altyapıya alternatif geliştirilebilecek teknolojiler araştırılmaya başlandı ve önceleri tıbbın diğer alanlarında kullanılan zirkonyum, doku dostu olma özelliği ile diş hekimliğinde de kullanılmaya başlanmıştır. Diş hekimliğinde zirkonyumun kullanılması ile beraber, metal altyapıya yakın sağlamlık sağlanmıştır. Diğer materyaller gibi porselen altından yansımaması ve diş etlerinde renkleşmeye sebep olmaması ve korozyona karşı gösterdiği direnç zirkonyumun kullanımını artırmıştır. Bu yeni zirkonyum altyapı ile beraber metal kullanımındaki sağlamlık sağlanmış, kişinin biyolojisini ve dokusuna olan uyumu sayesinde metallerde görülen alerjik reaksiyonlar ortadan kalkmıştır. Işık geçirme özelliği sayesinde dişlerin doğal dişler gibi estetik kaygıları ortadan kaldırmıştır. Hatta bazı firmalar, dental implantların ve implant üst yapısının yapımında zirkonyumu titanyuma tercih etmişlerdir. Zirkonyum,implantlar ve implant üst yapıları ile birlikte aynı zamanda ortodontik braketlerde de kullanılmaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte diş hekimliğinde bilgisayar destekli tasarım ve üretim ( CAD-CAM uygulamaları) teknolojisinin yaygınlaşması zirkonyumun kullanım alanını yaygınlaştırmıştır.

Metal Desteksiz Zirkonyum Esaslı Köprüler

Metal desteksiz zirkonyum esaslı köprülerde alt yapı olarak metal yerine zirkonyum alaşım kullanılır ki bu materyal beyaz renkli, daha dayanıklı ve sağlam, estetik görüntüye sahip olan bir materyaldir. Bir veya birden fazla diş eksikliğinde komşu dişlerin küçültülüp özel kaplamalardan destek alınarak ara boşlukların doldurulması işlemidir. Herhangi bir diş kaybında komşu dişlerde boşluk olan yere doğru hareketlenme başlar, sonuçta yandaki dişlerde diş eti problemleri, kemik kayıpları, estetik bozulma ve çiğneme kuvvetinde azalma gibi problemler olur. Eğer bu boşluk uzun süre tedavi edilmez ise ( implant veya köprü vasıtası ile) komşu dişler de kaybedilebilir. Bu tedavi yapılırken, aneztezi ile diş hazırlıkları yapılır ve diş ölçüsü alınır. Bir sonraki aşamaya kadar boşluk olmaması için geçici dişler diş yüzeylerine yapıştırılır, böylece dişlerdeki hassasiyet te engellenmiş olur. Sonrasında, laboratuarda hazırlanan altyapı prova ile diş eti uyumu kontrol edilir. Son aşamada ise estetik prova yapılır. Yapıştırma işlemi öncesinde en başta karar verilen ve olması gereken diş rengi ve formu şeklinde hazırlanan maketler dişlerin üzerinde yüze ve ağız yapısına göre ayarlanır ve kontroller yapılarak bitim aşamasına gelinir. Bu tedavi yaklaşık 7-10 gün sürmektedir. Özellikle son 10 yıl içinde diş hekimliğinde yoğun olarak kullanılan zirkonyum sayesinde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir. Bu materyal, normal kron kaplamalara alternatif olarak kullanılmaya başlanmıştır, normalde diş hekimliğinde metal üzerine porselen çalışmalar yapılırken, zirkonyum zamanla metalin yerini almayı başarmış, diş ve doku dostu, daha sağlam olduğundan ve beyaz yapısı ile estetik görüntü sağlayan bir materyaldir. Ağzında diş eksikliği olan ve protez yaptırmak isteyen kişilerde kullanılır. Kron köprü çalışmalarının yanı sıra implant üstü protezlerde de kullanılabilir. Zirkonyum materyalinin üstü porselen ve seramikle kapatılır, estetik açıdan başarıl sonuçlar edinilmiştir. Asıl en önemli özelliği ise doku dostu olmasıdır.Zirkonyum alt yapı üzerine uygulanan porselen diş formların kişide daha fazla estetik kazanç sağladığı için daha fazla tercih edilen tedavi şekli olmuştur. Metal destekli köprülere göre daha doğal dururlar. Çiğneme basıncına göre oldukça dayanıklıdır, diş renginde olduğundan diş etinden gri olarak yansımazlar.

Zirkonyum Diş Kaplama

Estetik Diş hekimliğinin göstermiş olduğu gelişmeler ile 2000’li yıllarda diş hekimliğinde, yüksek kuvvetlere oldukça dayanıklı ve diş renginde olan ‘zirkonyum’ kullanılmaya başlanıldı. Klasik metal köprülerden farklı olarak, zirkonyum sistemlerinde alt yapı olarak metal yerine beyaz bir alaşım olan zirkonyum kullanılır. Son teknoloji ürünü bu altyapı estetik ve dayanıklılığı bir arada sunabilme özelliğine sahip tek malzemedir. Sistemin en büyük avantajı ulaştığı çok yüksek dayanıklılıkla arka bölgedeki köprülerde de tam estetik bir görünüm sağlamasıdır. Daha önce tıbbın diğer alanlarında başarıyla kullanılan zirkonyumun diş hekimliğinde porselenmetalinin yerine uygulanması ile yeni bir devir açılmış oldu.Çünkü bu yeni zirkonyum alt yapılı porselen kaplamalar diş eti problemi ve allerji yapmamasının yanında, ışık geçirme özelliği ile doğal dişlere yakın estetik ve fonksiyonu yakalamımızı sağlamaktadır.Zirkonyumun üzerine porselen konularak yapılan kron (kaplama) ve köprüler seramik ve Zirkonyumkelimelerinin birlestirilmesinden oluşan Cercon kısa adı ile anılır. 900 Mpa dirence sahip sistem en yüksek fiziksel değerlerin yanında ışık geçirme özelliği doku uyumu ve birçok değişik endikasyonu kapsayarak diş hekimliğinde yepyeni bir dönem başlatmıştır. Artan estetik taleplerle birlikte arka bölgedede estetik metaryallerin kullanımı söz konusu olmuştur. Uzun yıllar bu amaç için metal destekli porselenler kullanılmışsa da bu sistemlerde ışık geçirgenliğinin olmaması zaman zaman alerjik vakalara neden olması ve diş etlerinde yaratıığı grim si renklenme nedeniyle bizleri yeni alternatifler aramaya sürüklemiştir. Diş hekimliğinde zirkonyum kullanımı metal altyapıya yakın sağlamlığı, diğer kullanılan metaller gibi porselen in altından yansımaması, dişetinde renklenmeye sebep olmaması ve korozyona dirençli olması ile gündeme gelmiştir. Hatta bazı firmalar dental implantların ve abutmentların (implant üst yapısı ) yapımında da zirkonyum materyalini titanyum a tercih etmiştir. Bunların dışında post-kor, inley-onley ,ortodontik braketlerde de kullanılmaktadır. Diş hekimliğinde CAD-CAM (bilgisayar destekli tasarım ve üretim)teknolojisinin yayılması ve diş laboratuarlarında kullanımı ile zirkonyum yapımı yaygınlaşmıştır.

Zirkonyum Kuronların Avantajları

Zirkonyum porselenler doğal diş minesi gibi yarı geçirgen özelliktedirler. Bundan dolayı bazı ışıkları yansıtıp bazılarını da absorbe ederler. Bu ışık geçirgenliği özelliği sayesinde özellikle ön bölge restorasyonlarda doğal dişe en yakın görünüm elde edilebilir.
Zirkonyum kuronlar, doğal dişlerde olan ışığı geçirgenlik özelliğine sahip oldukları için bir derinlik ve canlılık ortaya çıkar ve doğal dişe en yakın estetik görüntü sağlanır. Fakat çok iyi yapılmış bile olsa metal destekli porselenler, metal metalin ve metal üzerine sürülen beyaz renkli örtücü malzemenin donuk ve yapay görüntüsünü yansıtır, estetik sorunlar çıkarır.
Dişeti çekilmelerinde, metal destekli restorasyonlar diş ile birleşen kısımlarda gri bir görüntü oluştururken full porselen restorasyonlarda dişetleri çekilse bile böyle bir görüntü oluşmaz.
Altyapıda metal kullanılmadığı için dişeti ile restorasyonun birleşim bölgesinde koyu renkli çizgiler oluşmaz.
Altyapıda kullanılan metal alaşımındaki bazı metallere karşı (nikel vb.) alerji oluşma riski ortadan kalkar.
Özel simanlarla yapıştırıldıkları için, üzerlerine geçirildikleri dişe daha iyi tutunurlar ve simanların özelliğinden dolayı renkleri daha doğal gözükür.
Zirkonyum kuronlar, doğal dişlerde olan ışığı geçirgenlik özelliğine sahip oldukları için bir derinlik ve canlılık ortaya çıkar ve doğal dişe en yakın estetik görüntü sağlanır. Fakat çok iyi yapılmış bile olsa metal destekli porselenler, metal metalin ve metal üzerine sürülen beyaz renkli örtücü malzemenin donuk ve yapay görüntüsünü yansıtır, estetik sorunlar çıkarır.

Son yıllarda ‘zirkonyum’ gibi geliştirilmiş hazır seramik yapıların restoratif diş hekimliğinde kullanmaya başlamasıyla, zirkonyum diş; yüksek dayanıklılık, estetik görüş, diş etine zarar vermemesi harika sonuçlarındandır. Zirkonyum dişlerin ağızda hazırlanma işlemi klasik porselen diş hazırlanması ve ölçü alınmasıyla aynıdır. Farklılık laboratuar işlemlerinde başlar. Zirkonyumlar Cad Cam teknolojisine sahip bilgisayar destekli cihazlarla yapılabilir. Bu yöntemde hasta ağzından alınan ölçüler bilgisayar ortamında optik okuyucularla taranır. Zirkonyum levhalar dan el değmeden fireze sistemleri sayesinde bilgisayar tarafından kesilip şekillendirilir. Kamera yardımı ile elde edilen veriler bilgisayara yüklenir. Daha sonra tasarımları(CAD) yapılarak üretime (CAM) geçilir. Bu sistemde kullanılan porselen in alt yapısında kristal veya zirkonyum bulunmakta böylece mükemmel estetik kalite ve doğallık yakalanmakta ve yapım süresi de kısaltmaktadır. Lamine Dişler – Yaprak Porselenler: Lamine dişler dişlerin tam olarak kaplanmasını gerektirmeyen sadece dişlerin ön yüzlerine yaprak şeklinde porselenler in yapıştırılması yoluyla yapılan estetik yapılardır. Lamine dişler,yaprak porselenler hangi durumlarda dişlere uygulanabilir: Dişler arasında renk farklılıkları şekil bozuklukları var ise Dişleri çapraşık olup ortodontik tel tedavisi görmek istemeyenlerde Ön dişlerinde büyük dolgu ya da kırık olanlarda Ön dişleri aralıklı olan ve ön dişlerin’in görüntüsünden memnun olmayanlarda Güldüğünde ön dişleri altından damakların çok fazla gözüktüğü durumlarda dişeti operasyonu ile birlikte daha estetik bir gülümseme isteyen hastalarımızda uygulanabilir. Estetik diş hekimliği uygulamaları günümüzde kişiye özel uygulamalar haline gelmiştir. Size uygun uygulamaların hangileri olduğunu en sağlıklı şekilde size doktorunuz tavsiye edecektir.

Zirkonyum Porselen Diş Kaplama Avantajları

Estetik yapısı ile doğal dişlerden ayırt edilmesi oldukça güçtür. Işık geçirgenlikleri vardır. Metal destekli porselenlerde özellikle gün ışığında ve fotoğraf flaşın da oluşan opak görüntü zirkonyum porselenlerde oluşmaz. Çok iyi yapılmış olan metal destekli porselenlerde bile bir mat görüntü ve yapaylık vardır. Zirkonyum dişler ışığı geçirdiklerinden doğal diş yapısına çok benzer estetik oluşturur.

  • Ant i-alerjik materyallerdir.
  • Diş eti hastalıklarında ve dişeti çekilmelerinde sıkça görülen diş eti morlukları zirkonyumda görünmez. Metal destekli porselenlerde zamanla dişeti metal rengini alarak porselen başlangıç noktaları ile dişeti arasında gri renkte bir hat oluşur. Zirkonyum alt yapılı porselenlerde böyle bir sorun görülmez. Daha estetik bir görüntü sağlanır.
  • Isı yalıtıcı özellikleri çok iyi olduğundan soğuk sıcak hassasiyetini önlerler.
  • Zirkonyum porselenler yaklaşık 900 megapaskal dirence sahiptirler. Bu özellikleri sayesinde arka bölgelerdeki dişlerde de çok rahatlıkla kullanılırlar.
  • Zirkonyum metal destekli protezlere göre oldukça hafiftir. Ağızda tat bozukluğuna neden olmazlar.
  • Metal destekli porselenler kuron –köprü(kaplamalar) mekanik olarak dişe yapıştırılırlar. Zirkonyum ise mekanik ve kimyasal olarak dişe tutturulur. Bu yüzden metal desteklilere göre tutuculukları çok daha yüksektir.
  • Daha önce yapılmış olan metal destekli porselen kuronlar nedeniyle dişetinde oluşan baskı ve morluklar zirkonyum (kaplamaların) kuronların uygulanmasıyla tamamen ortadan kalkar, estetik ve doğal bir görüntü elde edilir.
  • Diş eti çekildiğinde, zirkonyum estetik görünümlerini korurlarken, metal porselenler diş ile birleştikleri bölgede kötü bir görüntü oluştururlar.
  • Kahve, çay, sigara gibi dış etkenlerle renk değiştirmez.
  • Ağızda tat bozukluğuna, dişeti problemlerine ve ağız kokusuna yol açmayan sağlıklı bir materyaldir.
  • Alt yapıda kullanılan bazı metallere karşı (nikel vb.) oluşabilecek alerji riski zirkonyum alt yapılı porselenler yoktur.
  • Zirkonyum kaplama yüzeyleri daha az plak yapışmasını sağlar ve böylece ağız hijyenine katkıda bulunur.
  • Yalıtıcı özelliğiyle sıcak soğuk hassasiyeti gelişmez.
  • Vücudumuzla mükemmel uyum sağlandığı için diş eti hastalığı olan ya da diş eti hastalığına yatkın olan kişilerde rahatlıkla kullanılabilir. Diş etiyle uyumu çok iyidir ağız hijyenine önem verildiği takdirde diş eti problemi yaratmaz.

Zirkonyum Porselen Kaplama Diş?

Yıpranan ve çürüyen dişler için kaplama yapmak aslında iyi bir fikirdi. Dişi ağız ortamından uzaklaştırmak ve çürük yapan bakterilerle temasını kesmek gerkliydi çünkü. Ten rengi ve göz rengide dikkat edilmesi gereken konulardandır. Yapılan dişlerin hastaya ait görüntüsü verebilmesi için dikkatli bir şekilde bütün unsurlar dengelenerek diş hazırlanmalıdır. Hastanın da görüşleri dikkate alınarak provada son düzenlemeler yapılır.
Son provada hastaya dişlerin şekli rengi ve büyüklükleri ile ilgili bir sorunu olup olmadığı mutlaka sorulmalıdır. Gerekirse yanındaki bir yakınının da fikri alınır ve son düzenlemeler yapılarak dişlerin birbirleri ile kapanışları kontrol edilir. Herşey yolunda ise bitim için laboratuvara gönderilir. Laboratuvardan son şeklini almış olarak gelen dişler hekim tarafından dikkatlice incelenir. Kol e kısımlarındaki kalınlık, ara yüzlerin ve di eti papil bölgelerinin iyice açıldığından emin olunduktan sonra ağza takılır.
Simantasyon denilen bu aşamada çok önemlidir. Zirkonyum veya porselen dişleri yapıştırırken kullanılan ilaçlar dişeti altına kaçar ve donan ilaçlardır bunlar. Dişeti altındaki ilaç mutlaka tam olarak temizlenmelidir.
Aksi takdirde dişeti iltihabına neden olacak ve bütün emeklerin boşa gitmesi noktasına kadar ilerleyebilecek sorunları başlatacaktır. Yapıştırma esnasında diğer bir önemli konu da dişlerin tam oturması dır. Genellikle simanın sertleştiği zamanda kaplama yerine tam oturt ulama makta ve bir miktar yüksekte kalabiilmektedir.Böyle bir durumda gerekirse yapıştırma simanın sertleşmeden yerinden çıkarılıp yeniden yapıştırılmalıdır. Alerji yapar mı? Hayır, Zirkonyum Oksit doku uyumlu bir maddedir alerji yapmaz. Dişetlerinde çekilme olur mu? Hayır,yapılan araştırmalarda diş etleri ile mükemmel uyum gösterdiği tespit edilmiştir. Elbette yaşla birlikte doğal olarak gelişen dişeti çekilmesini durduramaz .

Metal Desteksiz Zirkonyum Esaslı Kuron ve Köprüler

Estetik diş hekimliğinde gün geçtikçe metal içeren porselenler den vazgeçiliyor. Daha sağlıklı daha estetik ve daha dirençli gibi istediğimiz tüm özelliklere sahip olan bu sistemde alt yapı olarak metal yerine beyaz bir alaşım olan zirkonyum kullanılır. Zirkonyum esaslı porselenleri hem ön dişlerde kullanabilecek kadar doğal olmaları, hem de arka dişlerde kullanılabilecek sağlamlıkta olmaları sebebiyle güvenle tercih etmekteyiz. Bu sistemler hekimin ve hastanın hayatını daha kolay hale getirmektedir ve kişilerin yaşam kalitesini arttırmaktadır. Klasik diş restorasyonlarında porselen uygulamalarında dayanıklılık için, porselen dişin altına metal bir alt yapı kullanılıyordu. Bu metal alt yapının diş etleri, diş dokusu, genel vücut sağlığı ve en önemlisi estetik yönünden mahsurları bilindiğinden, genel anlamda metale alternatif arayışlara gidildi. Daha önce tıbbın diğer alanlarında başarıyla kullanılan zirkonyum’un diş hekimliğinde porselen metalinin yerine uygulanması ile yeni bir devir açılmış oldu. Çünkü bu yeni zirkonyum alt yapılı porselen kaplamalar mekanik direnci, biyolojik uyumluluğu ve kırılma direnci ile diğer dental materyaller arasından sıyrılmaktadır. Diş eti problemleri ve alerjiye sebep olmaz, ışık geçirme özelliği ile doğal dişlere yakın estetik ve fonksiyonu yakalamamızı sağlar.

Zirkonyum Porselen Diş Kaplama Nerelerde Kullanılabilir?

  • Tek diş kuron kaplamalarında.
  • Arka diş eksikliklerin de hazırlanan köprülerde.
  • İmplant üstü estetik kron – köprü çalışmaları.

Bilgisayar Destekli İleri Teknolojiyle Dişler Yeniden Tasarlanabilir mi?

Birçok teknik kişinin gülüşünü adeta yeniden tasarlarken bilgisayar destekli uygulamalar sıfır hatayla istenen dişlere ve gülümsemeye ulaşılmasını sağlıyor. CAD-CAM (computer aided design-computer design-computer aided manufacturing) bilgisayar yardımıyla dişlerde yeni tasarımlar anlamına gelir. Dişlerinin görünüşünden ve gülüşünden memnun olmayan bireyler bu ileri teknoloji porselen sistemleri ile istedikleri doğal dişlere ve gülüşe sahip olabiliyorlar. Dişlerin restorasyonu diş hekimi ve teknisyeni tarafından bilgisayar ortamında yapılıyor ve dişler bilgisayarlı fireze tekniği ile özel hazırlanmış porselen bloklardan oluşturuluyor. Bu sistemde kullanılan porselen in iç yapısında kristal veya zirkonyum bulunuyor böylece mükemmel estetik kalite ve doğallık yakalanıyor. Bugüne kadar, zirkonyum oksit üretimdeki yüksek maliyeti nedeniyle dental uygulamalarda kullanılmıyordu. Zürih Federal teknoloji enstitüsü tarafından geliştirilen bir proje sayesinde zirkonyum oksit ekonomik bir şekilde diş hekimliğinde kullanılabilir hale gelmiştir. Zirkonyum 1960 ‘lı yıllardan beri tıpta da kullanılmaktadır, yapılan uzun süreli çalışmalar ile materyalin güvenilirliği kanıtlanmıştır. Zirkonyum başta kalça eklem protezleri olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde çeşitli amaçlarla kullanılmış ve bugüne kadar herhangi bir yan etkisi veya zararının olmadığı, alerji yapmadığı saptanmıştır. Zirkonyum, yüksek ısılara, darbelere dayanıklı, hafif, ısı ve elektrik iletmeyen, ışık geçirebilen bir elementtir. Ayrıca ağızda tad bozukluğuna, dişeti problemlerine ve ağız kokusuna yol açmayan sağlıklı bir materyal dir. Dişlerinizden alınan ölçü ile hazırlanan model üzerine dişlerinizin bir mum modeli hazırlanmakta. Bilgisayar destekli bir cihaz bu modelden aldığı bilgiler doğrultusunda zirkonyum oksit bloğu aşındırarak dişlerinizin alt yapısını hazırlamaktadır. Arındırılarak hazırlanan yapılar üzerine uygun renkte seramik yerleştirilerek çalışma tamamlanmaktadır. Artık yeni yüksek teknoloji ürünü olan zirkonyum oksit ile metalsiz güçlü ve estetik restorasyonlar başarıyla yapılabilmektedir. Hasta ve hekim açısından avantajları nedir? Uygulama zamanı kısalmıştır. İstenirse kişiye bir günde yeni bir gülüş kazandırılabilir. Dişin estetik kalitesi çok yüksek, ışık geçirgenliği ve duruşu doğal diş gibidir. Kullanılan porselen blokları daha önceden fabrika şartlarında hazırlanmış porselen blokları olduğu için materyalin fiziksel özellikleri değişmez hata paylarını minimuma indirilmiştir. Ara aşamalar azaldığı için hekime zaman kazandırır. Sıcak-soğuk hassasiyeti gelişir mi? Hayır, sıcak-soğuk hassasiyeti gelişmez. Çünkü Zirkonyum Oksitin ısı yalıtıcı özelliği vardır. Alerji yapar mı? Hayır, Zirkonyum Oksit doku uyumlu bir maddedir alerji yapmaz. Dişetlerinde çekilme olur mu? Hayır, yapılan araştırmalarda diş etleri ile mükemmel uyum gösterdiği tespit edilmiştir. Elbette yaşla birlikte doğal olarak gelişen dişeti çekilmesini durduramaz. Hazırlanan kaplamalar diş ve diş etiyle son derece uyumlu olacağı için dişeti iltihabına bağlı dişeti çekilmesi gelişmeyecektir.

https://yigitdis.com/wp-content/uploads/2023/04/yigit_logo_beyaz.png

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

bt_bb_section_top_section_coverage_image