Çocuk Diş Hekimliği Nedir?
Doğumdan tüm dişlerin değişimini tamamladığı 13-14 yaşlarına kadar çocuklara uygulanan her türlü tedavi ve koruyucu diş hekimliği işlemlerini yapan, bu konuda özel eğitim almış diş hekimlerine pedodontist (çocuk diş hekimi), bu diş hekimliği dalına da pedodonti denir.
Amacı Nedir?
Çocuk diş hekimliğinin birinci amacı ortaya çıkmış problemleri tedavi etmekten çok bu sorunların oluşmasını engelleyecek önlemleri almaktır. Bu amaçla uygulanan prosedürlere Koruyucu Diş Hekimliği denir.
Süt Dişlerinin Önemi Nedir?
Süt dişlerinin birinci görevi çocuğun düzgün beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Süt dişleri kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı diş için korumakta ve kalıcı diş sürerken ona rehberlik yapmaktadırlar. Süt dişi erken çekildiği zaman bu doğal yer tutuculuk fonksiyonu da ortadan kalkmaktadır.
‘Süt Dişi İse Aldırma! Nasıl Olsa Düşecek’ Yanılgısı
Keşke her şey bu kadar kolay olsaydı… Ancak süt dişleri hakkında çevremizdeki genel kanının böyle olduğunu da inkar edemeyiz. Peki bu yaygın görüş gerçeği yansıtıyor mu ? Ne yazık kı hayır. Süt dişlerindeki sorunlar gelecekteki pek çok problemin kaynağıdır. Zamanından önce kaybedilen bir süt dişi bir dizi soruna yol açmaktadır. Oluşan çürükler çocukta enfeksiyon odakları yaratmakta, ayrıca beslenmeyi de güçleştirmektedir.
Ağız Sağlığı için 7 Adım