EN
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Çocuk Diş Hekimliği Nedir?
Doğumdan tüm dişlerin değişimini tamamladığı 13-14 yaşlarına kadar çocuklara uygulanan her türlü tedavi ve koruyucu diş hekimliği işlemlerini yapan, bu konuda özel eğitim almış diş hekimlerine pedodontist (çocuk diş hekimi), bu diş hekimliği dalına da pedodonti denir.

Amacı Nedir?
Çocuk diş hekimliğinin birinci amacı ortaya çıkmış problemleri tedavi etmekten çok bu sorunların oluşmasını engelleyecek önlemleri almaktır. Bu amaçla uygulanan prosedürlere Koruyucu Diş Hekimliği denir.

Süt Dişlerinin Önemi Nedir?
Süt dişlerinin birinci görevi çocuğun düzgün beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Süt dişleri kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı diş için korumakta ve kalıcı diş sürerken ona rehberlik yapmaktadırlar. Süt dişi erken çekildiği zaman bu doğal yer tutuculuk fonksiyonu da ortadan kalkmaktadır.

‘Süt Dişi İse Aldırma! Nasıl Olsa Düşecek’ Yanılgısı
Keşke her şey bu kadar kolay olsaydı… Ancak süt dişleri hakkında çevremizdeki genel kanının böyle olduğunu da inkar edemeyiz. Peki bu yaygın görüş gerçeği yansıtıyor mu ? Ne yazık kı hayır. Süt dişlerindeki sorunlar gelecekteki pek çok problemin kaynağıdır. Zamanından önce kaybedilen bir süt dişi bir dizi soruna yol açmaktadır. Oluşan çürükler çocukta enfeksiyon odakları yaratmakta, ayrıca beslenmeyi de güçleştirmektedir.

Ağız Sağlığı için 7 Adım

  • Özellikle kalsiyumdan yana zengin yiyeceklere ağırlık verilmelidir. Bunlar özellikle kalıcı dişlerin ve dişetlerinin sağlıklı gelişiminde önemli rol oynarlar.
  • Şekerli gıdaların tüketimi sınırlandırılmalıdır. Bunlar çürük oluşumunu tetiklerler.
  • Çocuklara her yemekten sonra diş fırçalamanın gerektiği öğretilmelidir. Bebeklerde dişler çıktıktan sonra dişler ve dişetleri temiz ve ıslak bir gazlı bezle silinmelidir.
  • Fırçalama imkânı olmayan durumlarda, yemek sonrası ağız suyla çalkalanmalıdır.
  • Dişler çıktıktan sonra çürüğe neden olmamak için çocuk sütünü yatmadan önce içmelidir. Biberonla ASLA yatağa girilmemelidir. Süt veya meyve suyu uykuda dişlerin üzerinde kaldığı takdirde çürümeye yol açacaktır.
  • Tatlı içeceklerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Bu içecekler dişlerin yapısını bozarak çürüğe yatkın bir hale getirmektedir.
  • Anne-baba sağlıklı beslenerek ve düzenli diş fırçalama alışkanlığı ile çocuğa sağlıklı bir model oluşturmalıdır.
https://yigitdis.com/wp-content/uploads/2023/04/yigit_logo_beyaz.png

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

bt_bb_section_top_section_coverage_image