EN
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Kuron (tam kaplama) Nedir ve Niçin Kullanılır?

Hasarlı bir dişi yeniden eski haline getirmek için dişe uygulanan bir kaplamadır. Amacı dişi güzelleştirmek, sağlamlaştırmak ve korumaktır. Kuron aşağıdaki durumlarda yapılabilir:

  • Yeterince diş desteğinin olmaması durumunda büyük bir dolguyu restore etmek için
  • Zayıf dişlerin kırılmasını önlemek için,
  • Bir diş implantına üst yapı olarak,
  • Kırık, şekli bozuk veya renklenmiş dişleri kaplamak için.

Kuron Kaplamalar İçin En Uygun Malzeme Hangisidir?

Sizin için en uygun malzemeyi seçerken, hem görüntü hem de işlev göz önünde bulundurulur. Dişhekiminiz; diş yerleşimi, dişeti dokusunun konumu, gülümsediğinizde görünen dişlerinizin miktarı, dişlerinizdeki renklenmeler ve dişlerinin fonksiyonlarını değerlendirip bu konuda bir karara varacaktır. Kuronlar çeşitli malzemelerden yapılabilir. Bunlar; altın veya daha değersiz alaşımlar, porselen (seramik), akrilik, kompozit veya tüm bunların bir kombinasyonu olabilir.

Bir Kron Nasıl Yerleştirilir?

Kronlama işlemi birkaç adımda yapılır. Dişhekiminiz, gerektiği şekilde dişiniz üzerinde hazırlık yapar, çürük kısımları varsa temizlenir ve dişin tam bir modelinin elde edilebilmesi için ölçü alınır. Elde edilen modele göre kuronunuz son halini alacaktır. Kron tamamen hazır hale geldiğinde, dişhekiminiz gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra yerine yerleştirecektir. Siz ve dişhekiminiz, görünüşünden ve konumundan memnun kaldıktan sonra kuron daimi olarak yapıştırılır.

Kuronların Bakımı Nasıl Yapılır?

Dişlerinizi günde iki defa fırçalamalı ve bir defa da diş ipi ile temizlemelisiniz. Bu temizleme işlemi, bakterilerden oluşan plakları ortadan kaldıracaktır. Bu konudaki en önemli nokta diş ve dişetinizin birleştiği bölgedeki (sulcus) plakların temizlenmesidir. Kuronların kırılmasını veya zarar görmesini önlemek için, sert yiyecek ve nesneleri çiğnemekten kaçınmak gerekir. Yine her durumda olduğu gibi dişhekiminizi rutin olarak ziyaret etmeniz, kuronların ömrünü uzatacaktır.

Tamamlanmış Bir Kronun Görünümü Nasıldır?
Dişhekiminizin öncelikli hedeflerinden biri de yapay dişi, doğal dişe mümkün olduğunca benzetmektir. Bunu başarabilmek için renk, şekil, ısırma ve doğal ile yapay dişlerinizin her ikisinin de boyutları göz önüne alınır. Bu faktörlerden herhangi biri görünüşünüzü önemli ölçüde etkileyebilir. Bu işlem sonucunda, nasıl bir görünüm beklediğinizi dişhekiminizle ilk seansta konuşmalısınız.

Metal Desteksiz Full (tam) Porselen Kuron Diş
Önceden dişleri kesilmiş kişilere metal desteksiz (metalsiz) porselen kuronlar uygulanabilir. Zirkonyumun üzerine porselen konularak yapılan kuron (kaplama) ve köprüler Ceramic ve Zirkonyum kelimelerinin birleştirilmesinden oluşan CERCON kısa adı ile anılır. 900 Mpa dirence sahip sistem en yüksek fiziksel değerlerin yanında ışık geçirme özelliği doku uyumu ve birçok değişik endikasyonu kapsayarak dişhekimliğinde yepyeni bir dönem başlatmıştır. Kuronların görüntüsünü pek çok şey etkilese de en önemlisi ışığa verdikleri tepkidir. Doğal dişler ışığı geçirir. Bunun sonucu olarak da dişte derinlik ve canlılık ortaya çıkar. Metal desteksiz porselen kuronların ışık geçirme özelliklerinden dolayı, derinlik ve canlılıkları daha fazladır böylece doğal dişe en yakın sonuçlar elde edilir.

Full (tam) Porselen Kuronların Avantajları
Metal destekli porselenler bazı ışıklarda (disko, fotoğraf makinası flaşı vb.) ağızda yokmuş gibi koyu renk bir boşluk görüntüsü verirler. Full porselenler ise doğal diş gibi her türlü ışığı geçirirler.
Full porselenler ışığı geçirdiklerinden doğal diş yapısına çok benzer bir estetik oluştururken, çok iyi yapılmış bile olsa metal-porselenlerde bir donukluk ve yapaylık vardır. Bu nedenle özellikle ön dişlerde full porselenler tercih edilir.
Metal desteksizlerde alt yapıda metal olmadığı için kuron-diş eti hizasında koyu renk bir çizgi olmaz. Daha estetik bir görüntü sağlanır.
Metal destekli porselenler mekanik olarak dişe yapıştırılırlar. Full porselenler mekanik ve kimyasal olarak dişe tutturulur. Bu yüzden metal desteklilere göre tutuculukları çok daha yüksektir.
Alt yapıda kullanılan bazı metallere karşı (nikel vb.) oluşabilecek allerji riski full porselenlerde yoktur.
Diş eti çekildiğinde, full porselenler estetik görünümlerini korurlarken, metal porselenler diş ile birleştikleri bölgede kötü bir görüntü oluştururlar.

What to know about glossitis

portfolio_02
portfolio_03
portfolio_06

Along with swelling, glossitis can change the color and surface texture of the tongue because the condition causes the small bumps on the surface to shrink, creating a shiny, red surface.

Severe cases of glossitis can be painful and affect the way a person talks or eats.

There are different types of glossitis, including:

  • Acute glossitis. This often develops suddenly and can have severe symptoms.
  • Chronic glossitis. Chronic inflammation of the tongue is often the result of an underlying condition.
  • Atrophic glossitis also called Hunter’s glossitis. Here, the many of the tongue’s small bumps (papillae) shrink, which changes the surface of the tongue, making it appear glossy.
  • Median rhomboid glossitis. A Candida yeast infection often causes this type of glossitis.

Symptoms

The symptoms of glossitis vary from person to person. They may also differ according to the underlying cause of the condition.

Common symptoms of glossitis include:

  • a swollen tongue
  • pain in the tongue
  • burning or itching in the tongue
  • change in the texture of the surface of the tongue due to the change in the size and shape of papillae
  • different color of the tongue’s surface
  • loss of ability to speak or eat properly
  • difficulty swallowing

Causes

There is a variety of possible causes of glossitis, including:

Allergic reaction

When glossitis occurs due to an allergic reaction, a person is most likely to develop acute glossitis and have sudden tongue swelling and pain. An allergy to a particular food, drug, or specific irritant can cause this type of reaction.

Injury to the mouth

Injuries to the mouth, such as small cuts from braces or burns from hot food, might cause the tongue to inflame and swell.

When dental braces cause glossitis, a person is more at risk for chronic glossitis due to the risk of repeated injury to the mouth and tongue.

Diseases

Certain diseases can cause glossitis, especially those where nutritional deficiencies occur, such as celiac disease, protein-calorie malnutrition, and pernicious anemia.

Diseases that attack the immune system, such as Sjögren’s Syndrome, can cause changes in the mouth that lead to glossitis.

Infections

Bacterial, viral, and fungal infections can all cause glossitis. However, oral herpes, which is a viral infection, and fungal yeast infections are among the most likely infections to cause glossitis.

Nutritional deficiencies

Iron deficiencies occur when a person does not have enough iron in their blood. This can trigger glossitis since low levels of iron lead to low levels of myoglobin, a substance in the blood that plays a significant role in the health of all the muscles in the body, including the tongue.

Written by:
Stacy Sampson
Year:
2018
Category:
Braces, Health

Leave a Reply

https://yigitdis.com/wp-content/uploads/2023/04/yigit_logo_beyaz.png

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

bt_bb_section_top_section_coverage_image